Bu konuda itü sözlükten zeus arkadaşımızın yazmış olduğu yazıyı dikkatle okumanızı öneriyorum.
– interrail biletinin tipine göre yapman gereken bir şey daha var. 5 tip bilet var, önce onu bil. bunlar;
1.) 10 gün içinde 5 gün seyahat yapmanı sağlayan bilet
2.) 22 gün içinde 10 gün seyahat yapmanı sağlayan bilet
3.) 15 gün sınırsız seyahat yapmanı sağlayan bilet
4.) 22 gün sınırsız seyahat yapmanı sağlayan bilet
5.) 1 ay sınırsız seyahat yapmanı sağlayan bileteğer ki; 4 veya 5 numaralı biletlerden alırsan bir sorun yok. adı üzerinde, sınırsız seyahat etmeni sağlarlar. ama 1 ve 2 numaralı biletlerden yana yaparsan tercihini; alacağın biletin üzerinde 5 ya da 10 tane boşluk olacak. bu boşluklar tarih boşlukları. yolculuğu yapacağın tarihleri buraya yazman istenecek. eğer yazmazsan ve kıl bir kondüktöre denk gelirsen fena halde ceza ödersin, için acır bilesin. atıyorum, sen 14 temmuz günü milano’dan paris’e geçeceksin. ilk haneye üstte 14, altta 07 olmak üzere tarihi atacaksın, olacak bitecek. haa, paris’e giderken aktarmamı yapacaksın yolda, eğer aynı tarih içinde başka bir trene bineceksen tekrardan bilet üzerine tarih atmana gerek kalmayacak. 14.07 tarihi içinde istediğin trenlere binersin, inersin, sorun olmaz. doğal olarak da bilet üzerindeki tarih boşlukları bitince yolculuk yapma hakkın kalmayacak. ben şahsen, bazı yolculuklarımda bilet üzerindeki tarih yerini doldurmadım. şansım da yaver gitti sayılır, kondüktörler anlamadı durumu ve tarih yerlerim dolmadan yolculuk yapmış oldum. ama bu bir risk, yine dile getiriyorum, aklında olsun.
bir de, ince bir kural var bilmen gereken; eğer akşam 7’den (19:00) sonra yolculuk yapacaksan bir sonraki günün tarihini biletin üzerine yazman gerekiyor. bu ince kuralı bilmeyen, neden yarının tarihini biletin üzerine attın diye size çıkışacak dallama kondüktörlere karşı da önlemi “interrail guidebook”‘un bir çıktısı alarak sağlayabilirsiniz. benim başıma geldi, gözüne soktum kitapta yazanları.
19:00 kuralı için söylediğiniz ertesi gün 04:00’ten sonra varacaksanız geçerli. dikkat.
eğer 19:00’dan sonra binip 04:00’ten önce varıyorsanız bindiğiniz günün tarihini yazmanız gerekir.
yani eğer 4’ten önce ineceğiniz bir yolculuksa konduktör haklı 🙂
bu sistem nasıl seyahat edeni koruyor anlamıyorum. adam trene biniyor aktarma yapacak ama aktarma yapacağı tren 19 dan sonra kalkıyor ve ertesi gün 4 den sonra varacak. adamın iki günlük hakkı gitmiş oluyor. yanlış mı düşünüyorum ? ben ne zaman trene binsem o gün hakkıma sayılsa daha iyi olur bence